Підтримайте Збройні сили України! 🇺🇦

Адміністративні послуги

Кваліфікація судового експерта

Коментарі
Статус: Підтверджена послуга
Де отримати послугу: Перелік ЦНАП
Назва послуги

Присвоєння кваліфікації судового експерта

Рівень послуги
Загальнодержавна
Коротко про послугу

Судова експертиза – це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об’єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.
Відповідно до статті 7 Закону України “Про судову експертизу” судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи, їх територіальні філії, експертні установи комунальної форми власності, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом.
Судовими експертами можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності та внесені до державного Реєстру атестованих судових експертів.

Адміністративно-територіальна одиниця, де надається послуга
Вся Україна
Дата створення
26.08.2020 12:53
Суб'єкти надання адміністративної послуги

Міністерство юстиції України

Умови та випадки надання послуги

Метою атестації судового експерта є оцінка професійного рівня фахівців, які залучаються до проведення судових експертиз або беруть участь у розробках теоретичної та методичної бази судової експертизи. Залежно від спеціалізації їм присвоюється кваліфікація судового експерта з правом проведення певного виду експертизи. Для присвоєння (підтвердження) кваліфікації судового експерта працівники НДУСЕ та фахівці, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, повинні мати відповідну вищу освіту другого рівня за ступенем магістра, пройти підготовку (стажування), знати теоретичні, організаційні і процесуальні питання судової експертизи та методичні положення і практику їх застосування за відповідною експертною спеціальністю.Після підготовки (стажування) працівника НДУСЕ документи на розгляд ЦЕКК подаються безпосередньо установою.
Копія свідоцтва Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України або НДУСЕ, яка має відповідну ліцензію на здійснення освітньої діяльності у галузі підвищення кваліфікації, про проходження підготовки (стажування) з теоретичних, організаційних і процесуальних питань судової експертизи може бути пред’явлена фахівцем для проходження атестації протягом двох років. Подані до ЦЕКК документи опрацьовуються Структурним підрозділом Мін’юсту та формуються в окрему справу.Відповідальною за достовірність документів, поданих до ЦЕКК, є особа, щодо якої подано документи.Кваліфікація судового експерта фахівцям НДУСЕ присвоюється згідно з Переліком видів судових експертиз та експертних спеціальностей, за якими присвоюється кваліфікація судового експерта фахівцям науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України. Кваліфікація судового експерта фахівцям, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, присвоюється згідно з Переліком видів судових експертиз та експертних спеціальностей, за якими присвоюється кваліфікація судового експерта фахівцям, що не працюють у державних спеціалізованих установах .Атестація здійснюється шляхом проведення кваліфікаційного іспиту. Кваліфікаційний іспит проводиться в усній формі шляхом надання відповідей на питання, поставлені в екзаменаційних білетах. Для проходження атестації необхідно звернутись до Міністерства юстиції України із заявою, оформленою згідно з Додатком 4 до Положення та іншими необхідними документами. Заява з відповідним пакетом документів надсилається поштою на адресу Міністерства юстиції України.Свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта видається у разі прийняття рішення ЦЕКК про присвоєння кваліфікації судового експерта.
Відмітка у Свідоцтві про продовження терміну його дії робиться у разі прийняття рішення ЦЕКК про підтвердження кваліфікації судового експерта.
Перелік документів, які подаються до ЦЕКК для отримання Свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта та відмітки у Свідоцтві про продовження терміну його дії визначені у розділі «Документи, що необхідно надати для отримання послуги».Заява з відповідним пакетом документів надсилається поштою на адресу Міністерства юстиції України (01001, м. Київ, вул. Городецького, 13) або особисто (в скриньку), яка знаходиться за адресою Міністерства юстиції України (м. Київ, пров. Рильський, 10). Також, з метою оперативного надходження документів заява з підписом фахівця у сканованому вигляді (сканкопія) та скановані документи (сканкопії), перелік яких визначено у пункті 9 розділу III Положення № 301/5, можуть бути надіслано фахівцем на офіційну електронну адресу Міністерства юстиції України [email protected]. Сканкопії мають бути чіткими та відображати зміст та всі реквізити документів.Інформація щодо режиму роботи суб’єкта надання адміністративної послуги:
Понеділок – четвер: з 9:00 до 18:00
П’ятниця: з 9:00 до 16:45
Перерва з 13:00 до 13:45
На період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2:
понеділок – четвер: з 8.00 до 17.00
п’ятниця з 8.00 до 15.45
перерва з 12.00 до 12.45

Підстави для відмови у наданні послуги

Визнання особи в установленому законодавством порядку недієздатною, Наявність судимості, Відсутності відповідної вищої освіти, Накладання адміністративного стягнення за вчинення корупційного правопорушення або дисциплінарного стягнення у вигляді позбавлення кваліфікації судового експерта (протягом року з дня прийняття відповідного рішення), Нескладення кваліфікаційного іспиту

Категорія суб'єкта звернення
Фізична особа
Нормативні документи, що регулюють надання послуги

Закон України “Про судову експертизу” ст. 16, Наказ ЦОВВ від 03.03.2015 №301/5 “Про затвердження Положення про Центральну експертно-кваліфікаційну комісію при Міністерстві юстиції України та атестацію судових експертів”

Життєва подія

Незалежна професійна діяльність

Особа, що має право подавати скаргу
Оскаржувач, Представник оскаржувача
Можливість оскаржити в суді
Так - заповніть форму Допомога та отримайте консультацію
Позасудові органи оскарження
Результати

Свідоцтво про присвоєння кваліфікації судового експерта, Відмітка у Свідоцтві про продовження терміну його дії

Документи, необхідні для отримання послуги

заява в друкованому вигляді, форму якої визначено у додатку 4 до цього Положення, про допуск до проходження атестації; | акт відповідності робочого місця за результатами перевірки, проведеної міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції України, або акт планової перевірки діяльності судового експерта (для фахівців, які не є працівниками НДУСЕ), який містить інформацію про відповідність робочого місця вимогам, передбаченим Інструкцією про особливості здійснення судово-експертної діяльності атестованими судовими експертами, що не працюють у державних спеціалізованих експертних установах, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 12 грудня 2011 року N 3505/5, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 12 грудня 2011 року за N 1431/20169 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 07 вересня 2015 року N 1659/5), з дня складання якого пройшло не більше 12 місяців; | витяг з обліку відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості, з дня отримання якого пройшло не більше трьох місяців; | відгук НДУСЕ про проходження фахівцем підготовки (стажування), який містить інформацію стосовно результатів рецензування (аналізу висновків) та характеристику фахівця; | копія диплома про відповідну вищу освіту другого рівня за ступенем магістра з додатком до нього (за наявності також подаються копії дипломів за іншими рівнями вищої освіти з додатками до них) (у разі присвоєння кваліфікації судового експерта); | копія свідоцтва Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України або НДУСЕ, яка має відповідну ліцензію на здійснення освітньої діяльності у галузі підвищення кваліфікації, про проходження підготовки (стажування) з теоретичних, організаційних і процесуальних питань судової експертизи (для фахівця НДУСЕ за наявності); | Фахівець, який не є працівником державної спеціалізованої установи, документи на розгляд ЦЕКК подає самостійно. | фотокартки розміром 3 х 4 см у кількості, що відповідає кількості експертних спеціальностей.

Спосіб подання заяви та документів

Заявник: Письмово; Поштою (рекомендованим листом), Особисто

Спосіб отримання результатів надання послуги

Представник заявника: Письмово; Поштою (рекомендованим листом), Особисто, Заявник: Письмово; Поштою (рекомендованим листом), Особисто

Строки надання

Звичайне надання: 30 днів (календарні); Строк розгляду заяви може бути продовжений до 45 днів: 45 днів (календарні)

Вартості надання

Звичайне надання: Безоплатне надання; Строк розгляду заяви може бути продовжений до 45 днів: Безоплатне надання

0 0 голосів
Рейтинг
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі